Lots of Fluff Banner

 

 

 

 

 

 

 

Kittenbelangen

Net zoals het voor kittenkopers belangrijk is om vertrouwen te hebben in de fokker, is het ook voor ons  belangrijk te weten waar onze kleintjes gaan wonen. Begrijp ons niet verkeerd, het is niet de bedoeling om jullie af te schrikken. We grijpen gewoon even terug naar het wijze gezegde “Goede afspraken maken goede vrienden”. Wie een kitten in huis neemt, moet er in de eerste plaats bij stil staan dat dit op een aantal vlakken een groot engagement is. En omdat kittentjes nu eenmaal niet voor zichzelf kunnen praten, doen wij het hier gewoon even in hun plaats…  
Voordat je begint met je effectieve zoektocht naar een nieuwe huisgenoot en cattery’s contacteert om een nestje te komen bewonderen, kan je best ook voor jezelf een aantal zaken in overweging nemen:

 

 

  • Misschien verlang je al een tijdje naar een kleine ragdoll. Je leest er zoveel toffe dingen over en bent er intussen zeker van dat een ragdoll voor jou het meest geschikte ras is . Heel spannend allemaal…maar is iedereen van het gezin even enthousiast over je plannen? En zal de kleine ragdoll, als nieuw lid van de familie, de plaats krijgen die hij verdient? Ben jijzelf pro maar ziet je partner het absoluut niet zitten, sta er dan bij stil dat het kittentje daar hoogstwaarschijnlijk de dupe van gaat worden. Zegt iedereen daarentegen volmondig ja…zet dan je zoektocht gerust verder!

 

 

 

  • Kittens zijn klein, lief, schattig, speels,…maar groeien natuurlijk uit tot een grote kater of poes die pakweg de komende 15  jaar afhankelijk is van jouw toewijding en verzorging. Kan deze zorg dag in dag uit in jouw dagschema worden ingepast, op een manier waarbij er naast het onderhoud van de kattenbak, het geven van eten en drinken, het bezoeken van de dierenarts, het borstelen van de vacht, het knippen van de nagels,…ook nog tijd overblijft om met de kat te spelen en ze te bedelven onder de knuffels en de aandacht die ze zo hard nodig heeft?  Klinkt dit alles als een “opdracht” in plaats van een “plezier”, dan is het misschien niet het juiste moment om een kitten in huis te nemen. Zie je er echter volledig naar uit om de zorg voor zo’n pluizenbol op jou te nemen, omdat je weet dat ze ook zo eindeloos veel terug geven, dan ben je op dit punt alvast geslaagd!

 

 

 

  • De ragdoll heeft een heel pluizige vacht. En hoewel er hier en daar het fabeltje de ronde doet dat ragdolls niet ruiven, ben je er beter op voorbereid dat je woning nooit meer ragdollharen-vrij gaat zijn. Ragdolls verliezen heel het jaar door haren en hebben als kers op de taart twee keer per jaar een ruiperiode. Een keertje extra borstelen helpt hen om tijdens de rui sneller van hun losse haren verlost te zijn, maar pluizige plukken die de grond en zetels sieren, zijn gewoon realiteit. Komen bij deze gedachte je eigen haren overeind, dan is de beslissing om een kat in huis te nemen waarschijnlijk niet de beste. Zie je het daarentegen zitten om een beetje vaker de stofzuiger boven te halen en zijn je zenuwen sterk genoeg om geen toeval te krijgen als een uurtje later alweer de eerste nieuwe plukken neerdwarrelen, dan ben je op dit gebied alvast ragdoll-proof!

 

 

 

  • Ragdolls lijden enorm hard onder eenzaamheid. Ze zijn een absolute gezelschapskat en hebben er echt nood aan om ergens te wonen waar ze niet de hele dag alleen zitten. Dat is meteen ook de reden waarom we geen kitten leveren aan mensen die allebei fulltime buitenshuis werken. In zo’n geval is een tweede kat in huis, een absolute must. En met die tweede kat in huis, bedoelen we ook echt IN huis. Een tweede kat die buiten gaat als de baasjes gaan werken en terug mee naar binnenglipt als de baasjes thuiskomen, is natuurlijk geen oplossing. Dus helemaal klaar om desgevallend een tweede kitten in huis te nemen, waarmee je ragdoll naar hartenlust kan spelen en ravotten? Perfect!

 

 

 

  • En dat brengt ons op het volgende punt: ragdolls zijn binnenkatten. Niet zo nu en dan, maar 100% en altijd. Zij mogen nooit alleen vrij buiten lopen. Niet enkel omdat het niet echt een kennersoog vergt om te zien dat die prachtige verschijning die daar over straat doolt, een dure raskat is en dus snel zal meegenomen worden. Zeker ook omdat  een ragdoll geen  gevaren kent en in alles en iedereen een kameraad ziet. Of de hond van de buren daar ook zo over gaat denken, of de niet gecastreerde kater van het lieve oude vrouwtje een paar huizen verderop, is nog maar de vraag. Ragdolls scheren geen hoge toppen als het aankomt op het gebied van zelfverdediging en zullen dus de klappen incasseren, met alle afschuwelijke gevolgen van dien.  Een ragdoll mag enkel buiten als je tuin veilig afgebakend is met bv schrikdraad op de omheining . Of in een veilige buitenren, met daarin bv klimpalen en hangmatjes. Op het internet zijn van beide suggesties massa’s foto’s en informatie te vinden. Dus ben je er helemaal klaar voor om desgevallend niet enkel je tuin aan te passen, maar zeker ook binnenshuis de nodige ingrepen uit te voeren om voor voldoende speel- en klimmogelijkheden te zorgen? Dan zit je nog steeds op het juiste pad!

 

 

 

  • Ragdolls verdienen net als alle andere katten enkel en alleen de beste voeding. Hoe mooi en innemend sommige reclames ook mogen zijn, ook hier geldt dat je te allen tijde kritisch moet blijven. Goede voeding herken je aan de samenstelling die je leest op de verpakking.  Een hoogwaardige voeding bevat een hoog percentage aan vlees of vis en geen tot heel weinig plantaardige producten. Toegevoegde smaak- en kleurstoffen zijn absoluut slecht, net als chemische, vaak kankerverwekkende bewaarmiddelen. Op het eerste zicht lijkt een goede voeding duur, maar niets is minder waar. Kwalitatieve voeding zorgt er in de eerste plaats voor dat onze geliefde poezen langer gezond blijven en langer leven. Minder medische kosten dus en minder kans op het moeten nemen van een hartverscheurende beslissing omdat bv de nieren van onze schat volledig verwoest zijn door het jarenlang eten van een kwalitatief slechte voeding. Ook is het zo dat een gezonde voeding gewoon voedzamer is. De kat heeft dus minder voeding nodig, wat niet enkel het kostenplaatje ten goede komt, maar ook de inhoud van de kattenbak. Slechte voeding is meestal de oorzaak van spijsverteringsproblemen en stinkende hoopjes in de bak. Maar laat me dit puntje gewoon afsluiten door te zeggen dat wie bij ons een kittentje uitkiest, ook op dit vlak alle nodige info meekrijgt. Ben je bereid om onze voedingsadviezen ter harte te nemen? Dan krijg je ook op dit punt een “ok”!